Ungern ligger mitt i Centraleuropa och dess huvudstad Budapest är de mest populär destinationen för weekend- och konferensresor Europa. Med flyg tar det knappt 2 timmar från Stockholm. Även om det är lätt att ta sig fram inom landet är det få som lämnar huvudstaden för längre utflykter. Om man nu gör det kommer man snabbat att upptäcka att både väg och järnvägsnätet håller en bra standard och att man på några timmar når varje hörn av landet. Dessutom upptäcker man snabbt att det finns mer än bara den vidsträcka slätten pusztan att se. Förutom Centraleuropas största sjö Balaton finns bergskedjor i norr och nordvästra och sydvästra delarna av landet. Vindistrikten är 22 till antalet  men bra många fler är spa orterna där oftast het thermalvatten från underjorden strömmar upp till ytan för vårt välbehag. Du kan faktiskt bada utomhus mitt i vintern tack vare det varma vattnet. 

Budapest är landets huvudstad och har så varit sedan 1361 fast då under namnet Buda. 1873 slogs städerna Óbuda, Buda och Pest samman till Budapest. Idag så nämns egentligen bara de två halvorna Buda på den västra sidan av floden Donau och Pest på den östra sidan. Skillnaden mellan de halvorna är lika stor som den kan vara mellan två systrar. Buda är den kuperade och lite mer sofistikerade medan Pest är den flacka och mer kommersiella. Vilket man föredrar är upp till var och en men de flest av våra hotell ligger på Pest. Det också här de flesta turisterna rör sig även om Citadella och slottsområdet med både Fiskar-bastionen och Matthiaskyrkan ligger på Budasidan. Länge var Váci gatan den mest kända och kanske enda shoppinggatan där man utan risk för att bli överkörd kunde strosa fram. Numera sträcker sig Váci gatan från stora saluhallen hela vägen till Vörösmary torget där bl.a. Café Gerbeaud med sin långa bakelsedisk ligger. Idag finns flera promenad-vänliga områden att tillgå runt omkring i staden. Budapest är en vacker stad men också ganska stor. Lättast tar man sig fram med spårvagn eller metron. Faktiskt så hittar du kontinentens äldsta metro här och med den tar du dig lätt ut till stadsparken där stadens största thermalbad ligger. Ett besök är mer eller mindre obligatoriskt så glöm inte badkläder oavsett tid på året.

Balaton är Mellaneuropas längsta insjö med sina dryga 8 kilometer och landets mest välbesökta semesterområde. Sjön har två större samhällen Siófok och Keszthely men kantas i övrigt av ett pärlband av större eller  mindre samhällen. I allmänhet är den södra sidan mer långgrund och lockar fler barnfamiljer. Halvön Tihany delar nästan sjön i två delar. Här är sjön som djupast med dryga elva meter. I övrigt är snitt djupet bara c:a 4 meter. Längs den norra sidan ligger flera sedan länge slocknade vulkankoner på vars sluttningar vinrankor växer. Mest kända för sin vinproduktion är Badacsonys i vars vulkanjord Balatons bästa druvor växer. Här finns alla möjligheter att besöka såväl små som stora vinproducenter. Men först och främst är det en badsemestern som lockar en miljonpublik från stora delar av Europa. Även om det står strand så är sjön mer eller mindre ingjuten i betongkajer där man via stegar tar sig ner i det grunda och allt som ofta varma vattnet.

Ungerns vackraste barockstad Eger, ligger som en amfiteater mellan de skogklädda Mátrabergen och de vilda Bükkbergen. I ungersk historia är staden känd för de heroiska striderna mot turkarna i mitten av 1500-talet då Egers kvinnor gjorde en hjältemodig insats mot den numerärt överlägsna turkiska fienden. Här finns sevärdheter av alla möjliga slag: landets näst största katedral, ärkebiskopslycéet, otaliga byggnader i barock och rokoko samt Europas nordligaste osmaniska minaret. Köp gärna hem en bra årgång av Egri Bikavér (Tjurblod från Eger) som är traktens mest berömda vin. Den turkiska perioden har även berikat staden med ett äkta turkiskt bad. Eger har idag c:a 65.000 innevånare och stora delar av inner staden är bilfri. Att avståndet från hotellen till innerstan är knappt 5 minuter. I stort sett så når du allt i staden på c:a 20 minuters promenad. I Eger finns flera möjligheter till lunch eller middag utanför hotellen. Allt ifrån små barer till restauranger med kypare i vita handskar. Vill man ändå lämna staden för en utflykt finns möjligheter till vinprovning, ridning eller körning med lippizaner hästar i Bükkbergen, grottvandring i enorma droppstensgrottor eller varför inte bad i varmt thermalvatten inne grottorna. Vi kan även ordna cykelturer i bergen. Ungern huvudstad når man med tåg eller buss på knappt två timmar.

 

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
loading...
loading...
loading...