Tjeckien eller som det riktiga namnet är, Republiken Tjeckien, tillhör de yngsta nationerna i världen. Landet uppstod 1993 efter delningen av Tjeckoslovakien även om den tjeckiska historian är längre än så. Landet är på många håll lätt kuperat med flera floder. I södra delen av landet finns ett sjösystem och nästan alla gränser utgörs av bergs-kedjor där den högsta toppen är 1602 m.ö. Vägnätet är väl utbyggs och håller en hög nivå. Även om det flesta bara besöker Prag finns massor att upptäcka så har du tid över kan vi rekommendera staden Český Krumlov i södra Böhmen. Eller åka väster ut från Prag till Spa orterna Karlsbad eller Marienbad. Är du intresserad av ölets historia skall du titta på vår bryggerirundresa. Den golfintresserade kan lätt kombinera spelandet med något av de ovanstående d.v.s. öl och Spa.

Prag - stenstaden, Gyllene Prag, Prag - den magiska staden, de hundra spirornas stad.  Var och en av dessa benämningar beskriver en del av stadens charm. Kulturstaden Prag som inte bombades sönder under något av världskrigen är fylld med intressant arkitektur och minnesmärken från olika epoker. Medeltid, barock och jugend samsas och ger staden dess speciella karaktär. Kulturutbudet är rikt under hela året och här finns alltid något oavsett smak. Innerstaden är mer eller mindre bilfri och lockar till timslånga promenader. Att gå över Karlsbron är ett måste, men ett väldigt trevligt sådant. Väl hemma känns allt lite fattigare med tanke på de rikt dekorerade byggnaderna som kantar de flesta gatorna i Prags gamla stad. En destination för alla årstider.

Český Krumlov ligger i södra Tjeckien nära gränsen till Österrike och den österrikiska staden Linz. Denna underbara pärla har c:a 14.000 invånare. Till sevärdheterna hör Krumlovborgen som ligger på ett brant klipputsprång ovanför floden Vltava. Dess grundare var herrarna av Krumlov och sedan dess har ägarna varit många. 1940 konfiskerades egendom av Gestapo och efter andra världskrigets slut förstatligades slottet och öppnades för allmänhet. Från 1992 finns komplexet med på UNESCO:s Världsarvlista. Stadens gamla delar når man antingen genom en smal landtunga eller över någon av de tre broar som går över floden Vltava. Český Krumlov är en romantisk pärla som man in bör missa även om den ligger en bit från Prag (180 km). Med tåg tar det drygt tre timmar men 1 timma snabbare går det med buss eller hyrbil.

Marianske Lazne är kanske mer känt under sitt tyska namn Marienbad. Oavsett så är detta ett arkitektoniskt mästerverk och den absoluta pärlan när det gäller tjeckiska kurorter. Spaområdet i staden är som en tema park där det är lätt att färdas bakåt i tiden. Men detta är på riktigt och man blir inget annat än glad i själen av de vackra byggnaderna. Om det hälsobringande vattnet, som man både badar och dricker, har något att göra med saken låter vi vara osagt. Här finns ett flertal Spa hotell att välja mellan och strax utanför finns ortens golfbana. Marianske Lazne ligger c:a 180 km väster om Prag. Känns vägen lång passeras staden Plzen, hemort för Plzner Urquell. Finns det någon bättre plats för ett glas pilsner?

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Karlovy Vary (Karlsbad) är landets mest kända Spa ort. Sedan 1370 kunglig stad och tidigt beskriven som staden med det varma källvattnet. Hit reste och gör så fortfarande än i våra dagar créme de la créme från Europa för behandlingar och rekreation. Till skillnad mot Marianske Lazne är Karlovy Vary mer av en "riktig" stad och därmed större utbud av restauranger och butiker. Om man undviker tiden för  stadens stora filmfestival är Karlovy Vary  väl värt att besöka året om för behandlingar eller i kombination med golf under säsong. Till Prag är det c.a 130 km.

Mikulov ligger i sydöstra delen av landet och faktiskt bara 7 mil norr om Wien. En pärla och populärt turistmål för den inhemska turismen. Hit kommer man antingen för att cykla, vandra, dricka vin eller för att se på vackra hus. Men det går även bra att ägna sig åt vatten sport på några av de stora  konstgjorda sjöar som finns i området. I centrum av staden står slottet som i dag inhyser regional-museet. Under det trettioåriga kriget plundrades staden av svenska trupper men förhoppningsvis är det glömt nu. Staden var mer eller mindre isolerad 1948-1989 p.g.a. sitt nära läge till Österrike. De i kombination allfartsvägarna drogs på annat håll har gjort att Mikulov inte byggdes om och många historiska byggnader bevarades. I närheten ligger även slottet i Lednicet med en sevärd park.


Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
loading...