Lettland är det mittersta av de Baltiska länderna och som också har den största av de Baltiska huvudstäderna, Riga. Avstånden låter inte avskräckande i kilometer men tar betydligt längre tid än här hemma. Trots sin litenhet finns här bortåt 5.000 sjöar och nästa 750 vattendrag av någorlunda längd. 40% av ytan består av skog och hedar. I väster är gränsen uteslutande mot Västerhavet, d.v.s. Östersjön, och består av mil efter mil av sandstränder. Riga borna tar sig gärna ut till semesterparadiset Jurmala men det finns andra pärlor. Däremot saknar Lettland helt och hållet öar vilket kanske för oss låter konstigt.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Riga är den största av de Baltiska huvudstäderna och med tanke på att Lettland har c:a 2,3 miljoner innevånare så är det imponerade att staden har c:a 750.000 innevånare. I motsatts till Vilnius och Tallinnn känns Riga även som en riktigt storstad. Turister rör sig mest i gamla stan men det är väl värt att söka sig över den gamla vallgraven och upp till Art Noveau husen eller ner till marknaden runt hangarerna. Här säljs det mesta men även om man inte får med sig något är det ett trevligt tidsfördriv. Vi kan bl.a. erbjuda dig följande hotell och program.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Jurmala ligger c: 3 mil från Rigas innerstad. Här ligger Rigas och kanske Lettlands hetaste sommarort nummer 1 med ett stort antal vackra trävillor i snickarglädje, torn och tinnar, bakom dyner och tallar. Hit går det också att komma med båt från Riga på de inre vattenvägarna, i vikingarnas fotspår. Stranden och vattnet är rent och allt är välskött. En del sommarpalats är nästan igenväxta av omgivande buskar, tallar och sly. Som Törnrosa ska de nu åter vakna. Njut av att få sand mellan tårna och på de milsvida sandstränderna. Lunch kan med förkärlek avnjutas på någon av restaurangerna längs den bilfria huvudgatan. Vill man stanna längre än bara över dagen finns här flera spahotell med en mängd behandlingar. Annars är det inget fel att bara skämma bort sig med lite massage, manikyr och pedikyr.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Sigulda är väl värt att besökas om så att du bara har tid för en utflykt under vistelsen i Lettland. Sigulda är en liten stad som ligger c:a 54 km nordost om Riga intill två bergstoppar. På vardera toppen finns en slottsruin, och det är lätt att tänka sig hur det såg ut i Sigulda på medeltiden. Programmen kan inkludera besök i något av dessa eller Siguldas kalkstensgrotta. Till toppen tar man sig med linbana. För den äventyrligare finns en hel del spännande saker att göra som t.ex. sommarbob.


Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.