Estland, ett litet land med korta avstånd men vägarna är inte de bästa så räkna mer tid per kilometer än hemma. Här finns mer än 1500 öar, de flesta dock pyttesmå. Längs Estlands kustlinje hittar du fantastiska stränder och söker du dig till Dagö har du inga problem att hitta en alldeles egen strand. Även om Ösel har mer gäster så är det fortfarande långt ifrån trångt. Här finns ett flertal underbara Spa hotell och periodvis kan man flyga direkt hit från bl.a. Arlanda. Mindre grupper kan hitta logi och konferensmöjligheter i lyxiga gårdshus som omvandlats till högklassiga hotell runt om i landet. Estland består till nästan 50% av skog. Det finns vandringsstigar kors och tvärs i skogarna av vilka vissa är skyddade eller tillhör nationalparker. Här kan man se bl.a. vilda björnar, vargar, lodjur och flygande ekorrar!

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

 

Tallinn har en av de bäst bevarade medeltida Europeiska städerna. Bland ett nätverk av slingrande kullerstensgator  hittar man vackra hus från så tidigt som 1300 och 1400-talet i gott skick. Här finns stats- och kyrkobyggnader från medeltiden bevarade i sin ursprungliga form. Den rivningshysteri som skövlat de flesta andra nordiska huvudstäder kom turligt nog aldrig hit.  Det är ett rent nöje att strosa omkring bland gränder och små torg och även om det på en del platser är lite väl kommersiellt finns det genuina alltid runt hörnet. Närhet till både hamn och flygplats gör det lätt och snabbt att ta sig till sitt hotell.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Dagö eller Hiiumaa som det estländska är svårt att bräcka om man söker pittoreska miljöer. Dagö var i svensk ägo under 158 år och i slutet av 1700-talet fanns cirka 2 000 svenskar här. 1781 deporterades ungefär hälften av dessa till nuvarande Ukraina. De kvarvarande svenskarna på Dagö bodde framförallt i området i och kring Kärrdal (Kärdla), där det fortfarande finns ett fåtal personer som betraktar sig som svenskar. Flertalet svenskar på Dagö uppgick emellertid antingen i den estnisktalande majoritetsbefolkningen eller flyttade över till Ormsö.  Befolkningen på Dagö har sitt egna språk – Dagödialekten som inte är lätt att förstå även för estländare. Hit kan man resa antingen över dagen eller så tar man en rundresa på Dagö.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Ösel eller Saaremaa som det Estniska namnet är med huvudorten Kuressaare är som att resa tillbaka i tiden. Till en tid som på de flesta platser inte finns kvar. Allt finns här men i en mindre omfattning. Här kan du verkligen uppleva kontrasten mellan nytt och gammalt mellan det gamla Estniska, det kvarlämnade sovjetiska och det moderna som byggs här och där. Gamla träbyggnader som nätt och jämt står upp som står granne med en nästa lika ledes sliten träbyggnad men som i verklighet är nyrenoverad och väl inne så kliver man rakt in i en annan tidsepok. Här finns små butiker med hantverk, honung och linnedukar. Lite längre bort ett litet varuhus och bortom det ett litet café. För grupper kan vi erbjuda rundresor eller så tar man in på något av Spa hotellen i Kuressaare.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.